Jdi na obsah Jdi na menu

Drezurní cviky pro koně od Z po T - I. Díl

16. 2. 2013

 

S drezura koní

S drezura se od L drezur liší hned v několika zásadních věcech. Za prvé S úlohy se jezdí s pákovým užděním, což je i pro laika viditelný rozdíl. Další rozdíl je práce na dvou stopách ve cvalu a hlavně pro mnohé obávaný přeskok. V této úrovni se předpokládá již mnohem preciznější provedení a hlavně připravenost dvojice pro úlohy této obtížnosti. Není výjimkou, pokud je dvojice vyloučena pro nepřipravenost.

 

Chody

V S drezuře se setkáme se shromážděním a prodloužením ve všech chodech. Rozdíly mají být tedy podstatně výraznější než v L úlohách.  Ve shromážděných chodech požadujeme výraznější vznos končetin avšak bez ztráty kmihu. Opět připomínám, že shromážděně neznamená pomaluProdloužení zase neznamená zrychlení, pouze prodloužení délky kroku, tj. zprostornění chodu. Konkrétně v prodlouženém klusu by se kůň měl přešlapovat alespoň o dvě stopy. V cvalu bychom si zase měli dát pozor na vybočení zádě. Mnoho koní není během cvalu rovných a během prodloužení se to projeví dvojnásob. Spousta dvojic si pomáhá tím, že koni přistaví hlavu, ale to není nejideálnější řešení. Lepší je během tréninku trénovat „plec dovnitř" (ne dovnitř plec) vnitřní holení bychom měli vytlačit záď koně ven tak, že vnitřní zadní noha bude vidět mezi předníma. To nám pomůže koně narovnat.

 

Prodloužený klus koně

Prodloužený klus

 

Prodloužený cval koně

Prodloužený cval

 

Přeskok

Řekla bych, že přeskok je asi největší strašák „eskových" úloh. Je pravdou, že je krom jiného i jakýmsi měřítkem pro připravenost dvojiceMůže se tak stát, že pokud během úlohy ani jednou přeskok neprovedete, budete vyloučeni. Chyb při provedení přeskoku je mnoho, ať už je to rozložení přeskoku do více cvalových skoků čivyhození, za takto provedený cvik nedostanete více než 4 body. Další chybou je, že koník nepřeskočí přesně na pobídku a na přeskok se několik cvalových skoků viditelně „připravuje". Další a velice obvyklou chybou je, když kůň není během přeskoku rovný, často koni uskakuje záď nebo je přehnaně sestavena hlava. A konečně se může stát, že kůň utíká před nebo po přeskoku. Pokud váš koník tedy přeskok „jakžtakž" dělá, není to impuls pro startování v této úrovni. Nejprve si protopřeskok dobře natrénujte, protože pokud vjíždíte do obdélníku s myšlenkou: „Tak snad mi ten přeskok dneska nějak udělá", je to opravdu k zamyšlení.

Přeskok koně

Přeskok

 

Překrok ve cvalu

Jak již jsem poznamenala, překrok ve cvalu je další nový cvik, se kterým se na této úrovni setkáme. Technika je v podstatě stejná jako při provedení v klusu, jen se většinou při tréninku setkáváme s opačným problémem než v klusu. Zatímco v klusu koník často ztrácí kmih, ve cvalu je problém většinou jiný, koník nám během nácviku tohoto cviku utíká. Stává se to tím častěji, pokud souběžně začínáme učit i přeskok. Abychom tomu zamezili, je dobré během překroku udělat malý kruh a vrátit si tak koníka do koncentrace, nebo můžeme zkusit po dokončení cviku místo kontracvalu čipřeskoku zařadit přechod do klusu. Co se týče chyb při provedení cviku, je to stejné jako v klusu, buď se koník nepřekračuje vůbec, nebo jde zádí napřed.

Cvalový přeskok

Cvalový přeskok

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář