Jdi na obsah Jdi na menu

Drezurní cviky pro koně od Z po T - III. Díl

16. 2. 2013

 

Pirueta v kroku

Dalo by se říci, že přípravným cvikem pro piruetu je obrat kolem záděObrat kolem zádě je takový cvik, při kterém zadní nohy koně opisují kroužek do průměru 50 centimetrů. Když tenhle cvik dovedeme k dokonalosti, v podstatě dostaneme piruetu v kroku. Při piruetě v kroku se kůň otáčí kolem vnitřní zadní nohy, která však musí přešlapovat ve své stopě. Je chybné, pokud vnitřní zadní noha zůstává přilepena k podkladu a nám se zdá, že si snad koník musí nohu ukroutit. Je proto důležité během piruety zachovat správný nohosled. Dopiruety jako takové se započítává i shromáždění kroku před a po piruetě. Tak pozor na poruchy v taktu.

 

Další chyby při drezuře koní

Ve stupni S se setkáváme i s chybami, které nesouvisí přímo s určitými cviky, ale zahrnujeme je do hodnocení. Ne, že bychom se s nimi nemohli setkat již dříve, ale některé z nich se výrazněji objevují až s použitím páky, proto je zařazuji až sem.

 

Plazení jazyka koně

Plazení jazyka bývá spojeno buď s nesprávnou délkou lícnic, nebo - a to je bohužel častější - s nesprávným působením ruky jezdce (tzv. tvrdá ruka). Pro některé koně je plazení jazyka zlozvykem způsobeným většinou nepříjemnými zkušenostmi. Pokud kůň plazí jazyk stranou, rozhodčí musí snížit známku (většinou o dva stupně) při každém cviku, kdy jazyk vidí. Pokud ale koník plazí jazyk dopředu (jsou vidět 2 až 3 cm mezi pysky), body se nestrhávají, to není známkou nespokojenosti. Další chybou je otvírání huby, tím se kůň většinou brání hrubé ruce jezdce.

 

Když kůň skřípe zuby

Projevem špatné ruky jezdce může být i skřípání zuby. Skřípání zuby může být i projevem psychickým, který často značí přepínání koně. Je na rozhodčím, aby dle svých zkušeností posoudil, z jakého je to důvodu v tom konkrétním případě. Pokud se totiž rozhodčí přikloní k názoru, že skřípání je psychického původu, zohlední tento fakt hlavně ve společných známkách. A to tak, že všechny společné známky sníží o jeden stupeň. Pokud se však rozhodne, že je skřípání způsobené tvrdou rukou jezdce, je hodnocení stejné jako plazení jazyka. Sníží vám známku za cvik o dva body pokaždé, když skřípání uslyší. Pokud však byly za skřípání sníženy body, mělo by se to objevit v poznámce u cviku.

 

Švihání ocasem

I pro mnohé nevinné švihání ocasem je hodnoceno během soutěže negativně. Většinou se kvůli tomu sníží známka v souhrnných známkách, značí to totiž chybu v uvolněnosti koně, koník není dobře prostupný. Je jasné, že se může stát, že se koník během soutěže ožene po mouše, tak se nebojte, že byste za něco takového dostali bodovou srážku. Je něco jiného když si koník během úlohy jednou švihneocasem, než když se ono švihání objevuje téměř po celou úlohu, nebo alespoň při každém náročnějším cviku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář